Blackbird

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nenavist medzi narodmi

Myslim, ze moj postoj k tejto teme je jednoznacny: nemali by sme nikoho sudit pred tym, ako ho poriadne spozname. Vlastne nemame pravo sudit nikoho, no casto sa nam to nepodari...
Jasne, ze asi kazdy narod ma svoje charakteristicke crty: ako napr. Taliani svoj temperament atd., no nikdy by sme nemali nikoho posudzovat podla prototypov...Ja sa napriklad pokusam ku kazdemu novospoznanemu cloveku stavat neutralne, aj ked je to niekedy dost tazke...
Najcastejsimi predsudkami sme voci:
 
Madarom - Hrdo sa vam mozem priznat, ze aj ja patrim k tejto mensine na Slovensku. A pomenovanie ako feferoni, alebo nadavky typu „Ty madar jeden!“ „Madarcina nie je jazyk, je to plucna choroba!“ (aby som nespominala tie ostrejsie) sa mi vobec nepacia...Nemyslim si, ze by som bola menejhodnotny clovek preto, ze moj matersky jazyk nie slovencina. Keby mi bol niekto ochotny vysvetlit, preco nas niektori Slovaci nemozu vystat, to by bolo dobre...Samozrejme, vobec tu netvrdim, ze tu ide o vas vsetkych.
 
Slovakom – Aspon my Madari...Vacsina nas si zas mysli, ze Slovaci nas nenavidia, a spravame sa voci nim podobne. Aby ste mi porozumeli dobre: ja vas mam rada, a mam aj kopes slovenskych kamosov. Vlastne ja mam rada normalnych ludi bez ohladu na to, akej su narodnosti. No tu je rec teraz o predsudkoch jedneho narodu ako celku.
 
Cechom – Tiez neviem, co na nich niekomu vadi. Zvlast komicke je, ked sa Slovaci a Cesi zacnu navzajom zaciernovat. Preboha, ved nijaky narod vam nie je tak pribuzny, ako prave cesky.
 
Romovia – Verejna mienka o nich je ze su spinavy, lenivy a nie su na osoh len beru socialnu podporu. To vsak vobec nie je pravda. Ani by ste si nepomysleli, kolko Romov na svoj chlieb zaraba poctivou a tvrdou pracou. A to ste vedeli, ze na prvom mieste u nich je rodina? Nemozme ani ich zaskatulkovat...
 
Zidovia – Ano, izoluju sa od ostatnych asi az prilis, no musime pre nich mat pochopenie. Po tom co si vytrpeli pocas tisicroci ( staci, ked pomyslime na holocaust...:o(  , ze boli takmer stale utlacani, to neni podla mna az take prekvapive...Inac su veeelmi mudri. Ja ich v podstate mam rada, pacia sa mi ich ludove pesnicky :o)
 
Arabi – K tomuto asi netreba komentar, myslim ze vsetci dobre vieme, co nas pri nich napadne. Nesmieme zabudat, ze ani oni nemusia vsetci suhlasit s vrazdenim v mene Allaha.
 
Mohla by som sa tu rozpisat aj na niekolko stovak stran, no dufam ze pochopite, co som vam chcela aj tuto nazornou ukazkov povedat. Sme ludia, tak k sebe neprechovavajme nenavist, ale snazme sa byt ludski...je to absurdne prirovnanie, ale ani zvierata toho isteho druhu sa navzajom nepozabijaju, tak preco by sme sa mali vrazdit (slovom ci aj skutkom) navzajom my ludia, co mame aj nejaky ten rozum? Uvazujte o tom...

Prijimacia hodina u filozofa | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    Suhlasim s odkazom clanku...
    Nejde len o narody...(Zidovia = Zidia)
    vztahuje sa to aj na inak vymedzene skupiny ludi -homosexuali, neveriaci, veriaci, liberali, konzervativci, socialisti, pristahovalci atd. atd.
    publikované: 09.03.2005 17:21:11 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ked sme uz na tej hodine
    Madarski politici sa zrejme nikdy nezmieria s myslienkou noveho Uhorska.. Cesi verejne znevazuju Slovensko v mediach (napr. text o nejakych uboziakoch na vychode ilustruje velka statna vlajka SK).. Cigani boli vzdy taky ako pises a zialbohu asi vacsina aj bude.. Zidia su vsade a citia sa nadradeni, vyvoleni.. Niektori arabi, tak ako vsetci nabozenski fanatici su vecnym morom ludstva.. Mudrych tolerantnych ludi mam rad, bez ohladu na narodnost, ci nieco ine.
    publikované: 09.03.2005 19:04:10 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. .
    Tom: sorry,ta slovencina mi uz tak nejde ako ked som byvala v BA :o(

    Spirit: som rada ze rozmyslas rozumne...Ved ani Cigan, ani Cech, ani Mongol nemoze o tom, v ktorom state sa narodil, a automaticky z jeho miesta narodenia nevyplyva jeho mentalita...Myslim, ze v pozadi nenavisti mozu byt aj davnejsie narodnostne konflikty (ako madarizacia, oddelenie sa od Ceskoslovenska atd...) a dejiny sa nedaju zapriet, ale kazdy clovec by ,mal pochopit, ze ten druhy nemoze za to co spravili jeho predkovia...
    publikované: 09.03.2005 20:53:50 | autor: Blackbird (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ktokolvek
    kto zaziva nenavist, najprv sa musi zamysliet a zistit, ci je, alebo nie je spravodliva, oddovodnena a podla toho sa spravat i zariadit, lenze to ziadny hlupak nedokaze a v tom je problem, vacsina len drista o nespravodlivosti a svoju vinu nevidi.
    publikované: 09.03.2005 21:10:31 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Neviem
    ci to bola narazka, alebo si to nemyslel na mna, ale mozem ta ubezpecit, ze ja som vam nedala dovod na nenavist (a nemozem ani o madarizacii, ako ani ty nemozes o Benesovich dekretoch). Tak. Ale som rada, ze som nasla takeho inteligentneho cloveka ako si ty :o)
    publikované: 09.03.2005 21:19:15 | autor: Blackbird (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Blackbird
    V tom pripade sa ospravedlnujem aj ja...

    Spirit -

    keby si tam doplnil ako v preposlednej vete slovo niektori, alebo vacsina, ked vymenovavas skupiny ludi niecim ohranicene, nemal by som Tvojim prvym prispevkom problem.

    Liberalne citenie ma priviedlo k tejto myslienke:
    Z praktickeho hladiska, ak pripisujeme nejakej skupine vinu a nevieme ju rozmenit do konkretnej zodpovednosti vo vztahu ku kazdemu jej clenovi, tak skodime vsetkym tym, vo vztahu ku ktorym z danej skupiny to urobit nevieme. Nezdielaju jeden mozog a jedny ruky, nekonaju a nemyslia ako jeden.
    Potom aj slovo nenavist, ak sa tyka celej skupiny, hoci niektori jej clenovia zodpovenost nenesu nemoze byt opravnena(ani "spravodliva") ak chces.
    Dost bolo filozofie, idem pracovat, pekny den vsetkym...
    publikované: 10.03.2005 09:30:40 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Tom
    nemam cas pisat o kazdom cloveku zvlast :) musim vystihnut urcity trend ak chcem o tom aspon nieco napisat na takejto ploche. Definicie do ucebnice by som pisal lepsie :) ale aj tak sa musim snazit, lebo chybicky, ci nedoslednosti mi nebyvaju odpustane a to je dobre. Za dolezitejsi povazujem druhy komentar (21:10), kludne aj bez slova vascina :)
    publikované: 10.03.2005 10:00:15 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Tom
    nemam cas pisat o kazdom cloveku zvlast :) musim vystihnut urcity trend ak chcem o tom aspon nieco napisat na takejto ploche. Definicie do ucebnice by som pisal lepsie :) ale aj tak sa musim snazit, lebo chybicky, ci nedoslednosti mi nebyvaju odpustane a to je dobre. Za dolezitejsi povazujem druhy komentar (21:10), kludne aj bez slova vacsina :)
    publikované: 10.03.2005 10:00:23 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Spirit, Tom
    Chalani, mam z vas radost...:o) Ale naozaj, len tak dalej...
    publikované: 10.03.2005 21:51:02 | autor: Blackbird (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Spirit
    Precital som si to este raz. Myslim, ze uz chapem, co si chcel povedat...ale nekaz mi laskavo moj dobry pocit zo zlepenia poucky, dobre? :-) A vobec sa mi necuduj, ze som mal sklon k takejto veci den po zhliadnuti istej reality show..;-)
    publikované: 11.03.2005 09:08:46 | autor: Tom (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Ako ju zmensit
    Tiez si vyberam priatelov a znamych podla toho aki su to ludia a ako sa s nimi viem dohovorit, ake spolocne hodnoty zdielamie a nie podla toho ci su blondavi, hovoria po anglicky, ziju v Ziline, alebo nenavidia macky.

    Avsak ak je nasim cielom nenavist medzi skupinami ludi vykorenit (alebo aspon realistickejsie zmensit), podla mna zdaleka nestaci apelovat na nasu ludskost a inteligenciu! To moze zabrat na hrstku ludi, ktori anyway s najvacsou pravdepodobnostou rozmyslaju podobne nie-nenavistno ako ludia co si toto prave citaju ...
    Pouzijem mozno nazornejsi priklad: ked chceme mat v celom byte biele steny, nema az taky zmysel premalovavat bielou farbou tie, co uz biele su, ale skor sa zamerat na tie, co biele nie su.

    A tak sa treba zamysliet nad tym, co to vlastne ta "nenavist medzi narodmi" je? Urcite to nie je konkretna nenavist konkretneho cloveka voci nejakemu inemu konkretnemu cloveku.
    Skor mi to pripada ako nejaky nesulad medzi principmi, alebo udalostami, alebo potrebami, alebo cielmi, ktore dane skupiny maju, alebo by chceli mat, alebo si len navzajom myslia, ze maju.
    Je to velmi casto velmi nejasne formulovane.

    Budem konkretnejsi.
    Ako presvedcit Slovakov aj Madarov, ze jazyk je len forma dorozumievania a nie ciel ludskej existencie?

    Ako presvedcit mohamedanov a krestanov, ze to ako nazyvaju svojho Boha, akymi obradmi sa k nemu klanaju a ake miesta povazuju za svoje svate je uplne malo podstatne v porovnani s tym, ze v ponimani ich vsetkych je Boh v podstate dobra bytost, ktora im chce vsetkym dobre a aby sa aj navzajom mali radi?

    Ako presvedcit co najviac ludi, aby si nemysleli, ze vsetci, ktori patria k nejakej minorite, v lokalne inom prostredi,nemusia byt automaticky nepriatelia, iba sa mozu citit lepsie ked sa stretavaju so sebe-podobnymi.

    Ako presvedcit ... ?

    Asi len pomalym ustavicnym a nazornym (teda nie len recami) prikladom. Ale nie medzi tymi, co uz to beztak vedia. Kolki z Vas co podobne rozmyslate ked ste sa dostali do skupiny "nepriatelsky" rozmyslajucich, tak ste sa priatelsky (pomaly a s pochopenim) ich snazili presvedcit? Nie "racionalnymi recami" ale naozaj celym sposobom svojho zivota. Na malych (ne)podstatnych detailoch.
    publikované: 23.06.2005 15:24:35 | autor: RM (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014